Koti Alku Vapaudu laihduttamisen kierteestä

Vapaudu laihduttamisen kierteestä

Tänään tajusin, aika yhtäkkiä oikeastaan, mikä on parasta meidän valmennuksissa. Saan päivittäin lukea ihania palautteita, onnistumisia, useiden kilojen painonpudotustuloksia, ja ne ovat tietysti palkitsevia myös meille tekijöille ja valmentajille.

MUTTA yksi asia menee näidenkin yli – ja se on se, kun joku toteaa päässeensä irti ikuisesta laihduttamiskierteestä. Tätä voi olla vaikea uskoa, että miten muka laihdutusohjelma voi auttaa lopettamaan laihduttamisen, mutta niin se vaan menee.

Tieto nimittäin auttaa.

Kun oppii järkevän ruokavalion ja hoksaa sen, että voi syödä ja suhtautua sekä ruokaan että itseensä rennosti ja silti laihtua, alkaa oivallusten sarja.

Hassua kai, mutta ei välttämättä olekaan pakko erikseen käyttää ensin aikaa itsensä hyväksymiseen ja odotella sitä ”oikeaa laihdutushetkeä”, vaan nämä voivat tapahtua yhtä aikaa. Koska myös ajattelun muutos tapahtuu tekemisen kautta. Jos taas ei tee mitään, ei tapahdu mitään.

Usein se alkaa siitä, että aletaan syömään ohjeen mukaan. Meillä opetellaan koostamaan ateriat itse mieleisiksi, eli mitään pakotettua rahka-ananas-kuitu -luetteloa emme käytä. Ruokavalio on järkevä, ei mitenkään maaginen ihmedieetti, jos kohta tiettyjä rajoituksia meilläkin aluksi suositellaan.

Alku ei ole ihan virallisten ravitsemussuositusten mukainen, mutta aika lähelle mennään. Eivätkä nämä ”huuhaat” ja ”viralliset” oikeasti usein muutenkaan ole hirveästi vastakkain, ellei esimerkiksi rasvaa nyt litkitä ihan kilokaupalla. En jaksa enää yhtään tätä some-puhinaa siitä, että on ”viralliset vs. me paleot” whatever, koska tuo on on täysin keinotekoinen asetelma. En puutu siihen nyt kummemmin.

Kun syö oikein, ja löytää normaalin ruokavalion ja fiksun syömistyylin, paino lähtee putoamaan. Usein jopa nopeasti. Tässä kohtaa ei vielä yleensä synny mitään suuria oivalluksia, vaan lähinnä valtavaa innostusta, mutta tulokset tietysti kannustavat jatkamaan.

Ja homma jatkuu. Viikot etenevät, välillä tulee ”repsahduksia” ja herkutteluitakin, mutta ne eivät haittaa mitään, eivätkä sotke laihdutusprosessia. Niiden myötä hoksataan, että painonhallinta onkin tasapainoa. Ei ole mitään ”ruotua” eikä sortumisia, on vain elämää, johon kuuluu kaikenlaista. Harva kuitenkaan haluaa elää täydessä ehdottomuudessa loppuelämää, joten ei me sitä suositella edes kuuriluontoisesti.

Harjoitellaan balanssia. Sitä, että syödään 80/20-mallilla, tai sitten 90/10-mallilla (että 90% aterioista on fiksuja), mutta joka tapauksessa aina jää tilaa niille herkkusillekin.

Sen voi todeta näinkin: Jos syöt viikossa vaikkapa 28 ateriaa (eli 4 ateriaa päivässä), niin 2-3 viikottaista ateriaa voi olla rennommallakin otteella koottuja, ja silti syö 90% ”oikein”.

Kituuttaminen ei laihduta, eikä edes gluteenittomuus (SIC!), vaan se, että rakennetaan järkevä ja tasapainoinen ruokavalio. Syödään sopivasti – ei liikaa eikä liian vähän. Pidetään vahvana painopisteenä kasvikset ja marjat. Otetaan joka aterialle proteiinia ja rasvaa – hiilihydraatteja syödään aktiivisuuden mukaan. Juodaan vettä.

Mitään maagistahan tässä ei varsinaisesti ole, mutta silti maagisia asioita tapahtuu. Toki Alku-ohjelmaan kuuluu myös tehtäviä, joissa voi vähän miettiä uudestaan paitsi omia tavoitteita, myös omaa arvomaailmaa.

Että okei, tulit laihtumaan, mutta mietitäänkö vielä että miksi?! Itsesi takia, oletko varma? Tuo ketä varten on ihan fiksu kysymys, jota kannattaa pohtia juuriltaan.

Näillä haluan kannustaa miettimään perimmäisiä arvoja, koska usein sitä kautta löytyy myös motivaatio muutokseen. Ettei lähdetä hommaan vaan pelkän kausittaisen bikinikunnon takia.

Summa summarum, Alku on nykyään ihana, ja niin ovat myös osallistujat. Seuraava valmennus starttaa 10.4. ja jotta ei menisi liian latteaksi, niin onhan siinä nyt Tehostartti mukana uutuutena. Sitä voi käyttää ja sillä aloittaa, mutta ei oo pakko.

Laihtumisen ja painohallinnan ydin ei siis ole hetkellinen laihduttava ruokavalio, vaan pysyvästi normaali ruokavalio.

Tuu mukaan jos yhtään siltä tuntuu, et kadu! 🙂

JÄTÄ VASTAUS